DERFOR HAR PENGENE DET BEDRE I DINE LOMMER!

Udgivet - 15 april, 2024 @NewStreetFinance

Det er måske en lidt kontroversiel melding, men vi har observeret i vores arbejde som CFO-konsulenter, at flere af de virksomheder som døjer med en stram likviditet, ikke arbejder struktureret med at forbedre den. Og er du IKKE en af dem, ja, så er du godt på vej! 👌


Men vil du vide mere, hvordan du kan få pengene tilbage i dine lommer, så har vi et par tips til likviditetsstyringen.


Behøver vi at sige, at når pengene er ”hjemme”, så er man i kontrol. Så kan man investere i vækst, nye medarbejder, nye kunder, ny teknologi, og man kan afdrage på gæld - så what’s not to like?


Sådan får du bedre styr på din arbejdskapital

Hvis du har likviditetsproblemer, så er det en systematisk indsats, der skal til. Et godt sted at starte er ved at kigge på arbejdskapitalen.

Hvis du kender din DSO (Days Sales Outstanding), DPO (Days Payable Outstanding) og DIO (Days Inventory Outstanding) får du et nemt indblik i, hvor du bør sætte ind først.


Her er et par spørgsmål, du kan stille dig selv:

DSO (Days Sales Outstanding): Hvor hurtigt får du pengene fra dine kunder, når du fakturerer, fx 15, 30 eller 60 dage? Afviger tallet væsentligt fra dine standard betalingsbetingelser?


DPO (Days Payable Outstanding): Hvad er dine betalingsbetingelser – og hvor lang tids kredit har du, inden du betaler dine regninger, fx 8, 14, 30 eller 60 dage?


DIO (Days Inventory Outstanding): Hvor lang tid har du varer liggende på lager fra, at du køber ind til, du sælger dem? Og hvor meget kapital har du bundet i dit lager? Køber du varer ind, så du altid har et godt stort lager – eller køber du ind løbende ift. Ordreindgangen?


DSO + DIO - DPO = Arbejdskapital (Net Working Capital)


Lidt forenklet sagt: Hvis summen af DSO og DIO er højere end DPO’en, så påvirker driften din likviditet negativ.


Kender du effekten af at reducere DSO - dvs. hvor hurtigt du får pengene i gennemsnit fra dine kunder, med fx fem dage?


Herunder kommer et eksempel:

Hvis du omsætter for 100 mio. årligt, og du i gennemsnit har debitorer for 15 millioner kroner, er din DSO på 54 dage. Man kan nu regne effekten ud, hvis man reducerer DSO med fem dage.


= Det vil betyde en forbedret likviditet på 1,4 mio. – der eksempelvis kan anvendes til investeringer, eller hvad du har lyst til!


Har du arbejdet med DSO, DPO og DIO? Hvor gav det bedst resultater at sætte ind? Og hvad er dit bedste tip til likviditetsstyring?